Josefien Alkema

 

"Als ik buiten ben voel ik me opgenomen in de ruimte, één met de natuur. Deze ervaring is de inspiratie voor mijn werk. Een mystieke ervaring; het gevoel deel te zijn in iets groters en dat dit iets te zeggen heeft.
Mystiek gaat behalve over een gevoel van eenheid, ook over een betekenis die de stilte, de ruimte en de natuur laat zien. Een diepere laag van de zichtbare werkelijkheid; alledaagse dingen kun je met andere ogen bekijken. Een beeld kan het onzichtbare met zichtbare verbinden, het moment met de oneindigheid.

 

 

In mijn werk laat ik iets zien van deze manier van leven en kijken. Dit maakt dat mijn werk verstild is, of juist de dynamiek laat zien die je in de natuur ziet in groei, wind en licht. Ik werk van waarneming naar abstractie, er blijft een associatie met de landschappelijke ruimte, de figuratie verdwijnt en de nadruk komt op structuren, ritme en compositie.

Ik werk met verschillende tekentechnieken en materialen; houtskool, inkt, krijt en potlood. Ook maak ik collages van oude tekeningen, waarin ik de structuren gebruik om een nieuw beeld te maken. Deze collages zijn soms bijna een sculptuur, omdat ik ze verlijm tot een dikkere laag, waarin ik stukken weg kan snijden."